English

PANDUAN PEMAKANAN
DAN CADANGAN PELAN SAJIAN

Anda boleh mengawal makanan dan minuman yang diberikan kepada anak-anak. Berikan anak anda hidangan yang pelbagai dan seimbang1.

Keperluan nutrisi untuk kanak-kanak membesar
 
Contoh Makanan
Umur 1-3 tahun
Umur 4 – 6 tahun
Nasi, Bjirin & Bijian
rice
  • Nasi.
  • Dimasak.
  • 2 – 5 sudu makan.
bread
  • Roti.
  • ½ - 1 keping.
pasta
  • Pasta.
  • Dimasak.
  • 2 - 5 sudu makan.
potato
  • Kentang.
  • 2 - 4 hirisan.
2 sajian sehari.
3 sajian sehari.
Sayur-sayuran.
leafy
  • Sayuran Berdaun.
  • Dimasak.
  • ½ - 2 sudu makan.
carrots
  • Lobak Merah.
  • 2 - 6 hirisan.
broccoli
  • Brokoli / Bunga Kubis.
  • Dimasak.
  • ½ - 2 sudu makan.
peas
  • Kacang Pea.
  • Dimasak.
  • ½ - 2 sudu makan.
2 sajian sehari.
2-3 sajian sehari.
Buah-buahan
banana
  • Pisang.
  • 1 Biji
  • (kecil)
papaya
  • Betik.
  • ¼ - 1 potong.
apple
  • Epal
  • ¼ - ½ biji.
  • (sederhana)
grapes
  • Anggur.
  • 3 – 10 biji.
  • (kecil)
2 sajian sehari.
2-3 sajian sehari.
Daging, Ayam, Ikan & & Legum
chicken
  • Ayam.
  • 2 - 4 sudu makan.
fish
  • Ikan.
  • 2 - 4 sudu makan.
egg
  • Telur.
  • Rebus/Goreng.
  • 1/2 - 1
beans
  • Kacang
  • 2 – 3 sudu makan.
1 ½ sajian sehari.
2 sajian sehari.
Produk Susu & Tenusu
milk
  • Susu.
  • 1 Gelas (250ml).
cheese
  • Keju.
  • 2 keping.
yogurt
  • Yoghurt.
  • 1 Cawan
  • (125ml).
2-3 sajian sehari.
3 sajian sehari.

SEDIAKAN HIDANGAN SEIMBANG

Gunakan Sajian Sihat Malaysia dan terapkan prinsip suku-suku separuh untk hidangan seimbang1.

CONTOH PELAN HIDANGAN UNTUK KANAK-KANAK

Untuk kanak-kanak yang sedang membesar, anda tidak perlu mengira jumlah kalori makanannya. Bagaimanapun, apabila anda mengetahui jumlah kalori yang diperlukan anak anda setiap hari, ini membantu anda merancang pengambilan nutrisi anak anda dan memastikannya berada di landasan yang betul untuk mencapai ketinggian optimum apabia meningkat dewasa.

  • Kanak-kanak berumur 1 – 3 tahun
    (1000 kalori sehari)
  • breakfast
    SARAPAN:
    • 2 – 4 sudu makan bijirin dengan ½ gelas susu.
  • morning snack
    SNEK PAGI:
    • 1 - 2 keping biskut gandum.
    • ½ gelas susu.
  • lunch
    MAKAN TENGAHARI:
    • 2 – 5 sudu makan nasi.
    • 2 – 4 sudu makan sayuran bergoreng.
    • 4 sudu makan ayam, dimasak sup.
    • 1 biji pisang (kecil).
    • 1 gelas air.
  • morning snack
    MINUM PETANG:
    • ¼ - ½ biji epal (sederhana).
    • 1 – 2 sudu makan yoghurt.
    • 1 gelas air.
  • dinner
    MAKAN MALAM:
    • 2 - 5 sudu makan nasi.
    • 2 - 4 sudu makan sayur-sayuran bergoreng.
    • 4 sudu makan ikan, dimasak kicap.
    • 1 gelas air.
  • supper
    LEWAT MALAM:
    • 1 gelas susu.
  • Kanak-kanak berumur 4 - 6 tahun
    (1000 kalori sehari)
  • breakfast
    SARAPAN:
    • 1 ½ - 2 keping roti.
    • 1 sudu teh jem.
    • 1 gelas susu.
  • morning snack
    SNEK PAGI:
    • 2 - 3 keping biskut.
    • ½ - 1 potong betik.
    • 1 gelas air.
  • lunch
    MAKAN TENGAH HARI:
    • 5 - 10 sudu makan nasi.
    • 2 - 4 sudu makan sayur campur.
    • 4 sudu makan ikan masak masam manis.
    • 1 potong tembikai.
    • 1 gelas air.
  • morning snack
    MINUM PETANG:
    • ½ - 1 roti ban.
    • 1 gelas susu.
  • dinner
    MAKAN MALAM:
    • 5 – 10 sudu makan nasi.
    • 2 – 4 sudu makan sayur campur.
    • 4 sudu makan ayam masak kunyit.
    • ¼ - biji epal (sederhana).
    • 1 gelas air.
  • supper
    LEWAT MALAM:
    • 1 gelas susu.
 

Garis Panduan Pemakanan & Rancangan Makanan Sampel

 
Rujukan:
1 Kementerian Kesihatan Malaysia http://www.myhealth.gov.my/en/category/nutrition/